dijous, 31 de gener del 2013

VÍDEOS DEL TAURONS + LA PARELLA

Recordeu els vídeos dels taurons i de la parella??? I el més important de tot, recordeu què vau haver de fer i què vam estar parlant??

Us faré una mica de memòria....

Primer, lloc us vaig explicar que veuríeu dos vídeos amb les mateixes imatges, però amb la música de fons diferent, i que havíeu d'anotar en un foli que us vaig donar que anotéssiu quina sensació, emoció us feia sentir cada vídeo (primer amb els taurons i seguidament amb els de la parella).

Després de veure els dos vídeos de cada, dues vegades per assegurar-nos que tots/es havíeu pogut anotar correctament el que pensàveu, vam posar en comú les vostres respostes. A continuació, us vaig estar comentant, que amb experiències d'aquest estil, ens poden ajudar a adonar-nos que des de l'exterior ens poden influir sense que nosaltres ens adonem, i que per aquest motiu a vegades també comprem unes coses o altres o prenem decisions segons les influencies que ens arriben de fora.


Doncs aquí teniu els vídeos:

EL TAURÓ 1 (clica sobre "TAURÓ 1", et durà al vídeo)

EL TAURÓ 2  (clica sobre "TAURÓ 1", et durà al vídeo)

LA PARELLA* (clica sobre "PARELLA", et durà al vídeo) 

*Aquí teniu els minuts en els que apareix la part de la l'escena de la parella amb la música diferent, ja que és un vídeo bastant llarg d'un programa de televisió:
Mint.:  1r: 6’42’’ – 7’40’’ /// 2n: 7’56’’ -  8’50’’ 

dimecres, 30 de gener del 2013

L'OLFACTE

Aquí trobaràs l'enllaç al document que ha treballat el grup d'experts de la VISTA (clica sobre el nom, et portarà fins el document).






A continuació, trobareu el contingut del document del sentit de l'olfacte que havia enllaçat:



L’OLFACTE

INTRODUCCIÓ

Els sentits són parts del nostre cos que ens permeten relacionar-nos amb els altres i amb el món que ens envolta. Les persones tenim cinc sentits:

- El tacte és el sentit que ens permet tocar els objectes. El seu òrgan és la pell.
- La vista ens deixa veure tot el que ens envolta. El seu òrgan és l'ull.
- L'olfacte ens deixa olorar les olors. El seu òrgan és el nas.
- L'oïda ens deia sentir els sons. El seu òrgan és l'orella
- El gust ens deixa percebre els gustos dels aliments. El seu òrgan és la llengua.
Els òrgans dels sentits transformen la informació que prové de l’exterior en un senyal nerviós. Els nervis transmeten aquest senyal al cervell, que s’encarrega d’elaborar les diferents sensacions.
El nostre cervell analitza la informació rebuda en els senyals nerviosos i la compara amb la que ja té. D’aquesta manera podem reconèixer les imatges, els sons, els sabors, etc.


  


  
ÒRGAN DE L’OLFACTE
El NAS és l’òrgan del sentit de l’olfacte i es troba al centre de la cara.
És l’encarregat de detectar i processar olors del nostre entorn.

PARTS DEL NAS
Dins del nas, a la part superior , hi ha una mucosa anomenada PITUÏTÀRIA, que és la que ens permet percebre les diferents olors. En diferenciem dues:
  1. La PITUÏTÀRIA GROGA, que conté els receptors olfactius.
  2. La PITUÏTÀRIA VERMELLA, que intervé en la respiració filtrant, escalfant i humitejant l’aire que respirem. En alguns animals, com els gossos, la pituïtària groga és una gran extensió i per això tenen un molt bon olfacte. En les persones, és molt més petita, per això no tenim tan bon olfacte.
També ens trobem les FOSSES NASSALS, situades a la part del davant del cap, que es comuniquen amb l’exterior per dos forats, els FORATS DEL NAS O NARIUS.

Els humans tenim aproximadament un milió i mig de cèl·lules olfactòries. Tot i que són moltes, la seva capacitat olfactiva està molt per sota de la de molts animals, com ara els gossos, que tenen més de 200 milions.





COM FUNCIONA L’OLFACTE
- Les substàncies volàtils que es troben al voltant, és a dir, substàncies en forma gasosa, entren barrejades amb l’aire a les fosses nasals  es dissolen en el moc del nas i estimulen les cèl·lules receptores que hi ha a la membrana olfactòria.
- Aquest estímul es converteix en un impuls nerviós que es transmet al cervell pel nervi olfactori. Al cervell es transforma en una sensació olorosa conscient.


Hi ha OLORS que ens resulten AGRADABLES, com ara l’aroma que desprèn una flor, i n’hi ha que són DESAGRADABLES, com ara un aliment en mal estat.