divendres, 1 de febrer del 2013

EL GUST


Aquí trobaràs l'enllaç al document que ha treballat el grup d'experts del GUST (cliqueu sobre el nom, et portarà fins el document)
















A continuació, trobareu el contingut del document del sentit del gust que havia enllaçat:

EL GUST

INTRODUCCIÓ

Els sentits són parts del nostre cos que ens permeten relacionar-nos amb els altres i amb el món que ens envolta. Les persones tenim cinc sentits:

- El tacte és el sentit que ens permet tocar els objectes. El seu òrgan és la pell.
- La vista ens deixa veure tot el que ens envolta. El seu òrgan és l'ull.
- L'olfacte ens deixa olorar les olors. El seu òrgan és el nas.
- L'oïda ens deia sentir els sons. El seu òrgan és l'orella
- El gust ens deixa percebre els gustos dels aliments. El seu òrgan és la llengua.
Els òrgans dels sentits transformen la informació que prové de l’exterior en un senyal nerviós. Els nervis transmeten aquest senyal al cervell, que s’encarrega d’elaborar les diferents sensacions.
El nostre cervell analitza la informació rebuda en els senyals nerviosos i la compara amb la que ja té. D’aquesta manera podem reconèixer les imatges, els sons, els sabors, etc.


  
ÒRGAN DEL GUST
La llengua és l’òrgan del gust i està situat a la boca. Hi pots observar unes rugositats anomenades papil·les gustatòries, que són els receptors del gust, és a dir, detecten els sabors del que mengem o bevem.

COM FUNCIONA EL GUST
Les papil·les gustatives estan envoltades de cèl·lules que transmeten uns impulsos cap al cervell a través dels nervis gustatius. Quan aquests impulsos arriben al cervell es converteixen en sensacions conscients del gust, és a dir, identifica cada sabor.
*Els nens i nenes tenen els nervis gustatius més sensibles que els adults. El sentit del gust disminueix amb l’edat.
A la llengua hi ha unes 10.000 papil·les gustatives, però no totes reaccionen de la mateixa manera als gustos i estan localitzades a zones diferents de la llengua. Cada una d’aquestes zones percep un dels quatre sabors bàsics: dolç, salat, àcid i amarg.
La resta de sabors són una barreja d’aquests quatre.



El plaer gustatiu que proporciona un plat ben cuinat resulta de la suma dels quatre sabors bàsics, que es complementen amb l’olor del menjar.
à Les substàncies que no activen cap dels quatre tipus de papil·les gustatives no tenen gust, és a dir, són insípides.
à La saliva ens permet dissoldre els aliments que mengem i així poder notar-ne el sabor.

TINGUES CURA DE LA LLENGUA
  •   No mengis ni beguis aliments molt calents, per evitar cremades a la llengua.
  •    Evita menjar aliments massa picants, molt salats o molt dolços perquè afecten les papil·les gustatòries i alteren la percepció dels sabors.
  •    Quan et raspallis les dents, glopeja bé amb aigua, perquè la llengua et quedi ben neta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada