divendres, 1 de febrer del 2013

EL TACTE

Aquí trobaràs l'enllaç al document que ha treballat el grup d'experts del TACTE (cliqueu sobre el nom, et portarà fins el document)



A continuació, trobareu el contingut del document del sentit del tacte que havia enllaçat:

EL TACTE

INTRODUCCIÓ

Els sentits són parts del nostre cos que ens permeten relacionar-nos amb els altres i amb el món que ens envolta. Les persones tenim cinc sentits:

- El tacte és el sentit que ens permet tocar els objectes. El seu òrgan és la pell.
- La vista ens deixa veure tot el que ens envolta. El seu òrgan és l'ull.
- L'olfacte ens deixa olorar les olors. El seu òrgan és el nas.
- L'oïda ens deia sentir els sons. El seu òrgan és l'orella
- El gust ens deixa percebre els gustos dels aliments. El seu òrgan és la llengua.
Els òrgans dels sentits transformen la informació que prové de l’exterior en un senyal nerviós. Els nervis transmeten aquest senyal al cervell, que s’encarrega d’elaborar les diferents sensacions.
El nostre cervell analitza la informació rebuda en els senyals nerviosos i la compara amb la que ja té. D’aquesta manera podem reconèixer les diferents sensacions que percebem, ja sigui el fred, el dolor, etc...


ÒRGAN DEL TACTE:
Lòrgan del tacte és la pell que està repartida per tot el nostre cos.
LA PELL és un òrgan resistent, flexible i sensible que realitza moltes funcions diferents. És l’òrgan dels sentits més gran del cos humà, ja que en una persona adulta té una superfície propera als dos metres quadrats.



Pot ser molt fina, com a les parpelles, o molt gruixuda, com el taló.



Les zones de la pell més sensibles de l’organisme són els llavis i les puntes dels dits.






La pell protegeix el cos de l’entorn. Suporta els cops i el fregadís, no deixa entra l’aigua ni altres substàncies, actua com una barrera contra els gèrmens nocius i fa de pantalla de les radiacions solars i evita que et deshidratis. A més, ajuda a mantenir constant la temperatura corporal. Així, quan fa molta calor o es fa un exercici físic intens, s’activa la secreció de suor. Quan la suor s’evapora, refresca la superfície de la pell i la sang dels capil·lars superficials.
Amb la suor s’eliminen substàncies de rebuig; per tant, la pell també té una funció excretora. Una persona elimina cada dia mig litre de suor, que s’evapora de la superfície de la pell.

La pell està formada per tres capes: l’epidermis, la derma o dermis i l’hipoderma o hipodermis.

- L’epidermis és la capa superficial, prima i visible exteriorment de la pell, però molt resistent, ja que les cel·lules que la formen contenen una substància molt dura, la ceratina.

- La derma o dermis està més endins i és més gruixuda que l’epidermis. Conté les terminacions nervioses sensibles, molts vasos sanguinis, les glàndules que produeixen la suor i les que fabriquen una mensa de sèu que que mantè la pell greixosa i impermeable. Aquesta quantitat de greix és el que ens ajuda a mantenir la temperatura corporal. De la dermis surten els pèls.
Percebem les sensacions tàctils gràcies als estímuls que rebem de l’exterior, les terminacions nervioses (o receptors sensorials) són sensibles a aquests estímuls i envien la informació captada al cervell. Hi ha diferetns tipus de sensacions i per això hi ha terminacions que s’encarreguen de percebre cada sensació. A continuació, es troben les sensacions que podem percebre:
  • La temperatura: Un objecte és fred, tebi o calent.
  • La forma, la consistència i la textura d’un objecte. Per això, quan agafem una bala, sabem que és rodona, dura i llisa.
  • El dolor, com ara quan ens punxem amb una agulla.
  • Vibració, tensió i pressió


L’hipoderma uneix la pell amb els teixits que hi ha a sota. És una capa aïllant, sobretot del fred.

La pell es renova constantment. Les cèl·lules de la part inferior de l’epidermis es van dividint i pugen cap a l’exterior. Pel camí van produint ceratina i cada com són més
dures. Quan arriben a la superficie són ja cèl·lules mortes, que es desprenen i cauen.

A la pell hi trobem una sèrie de formacions típiques: els pels, amb petits músculs que els fan posar erectes, les ungles, les glàndules sebàcies i les glàndules sudoríferes.

  















COM FUNCIONA EL TACTE?

Distribuïts per la superfície de la pell trobem moltíssim receptors o terminacions nervioses que responen a diferents estímuls i a través d’aquests s’envia la informació al sistema nerviós central, és a dir, al cervell que aquest transforma en la sensació tàctil.
Com ja s’ha dit anteriorment, la pell té receptors (terminacions nervioses) sensibles als estímuls. Alguns d’ells són sensibles al fred i d’altres a la calor. Uns altres produeixen la sensació de dolor i n’hi ha que s’estimulen amb la pressió exercida pel contacte amb algú o quan es palpa algun objecte.


TINGUES CURA DE LA TEVA PELL
  •  Has de mantenir la pell neta i hidratada, per això t’has de dutxar cada dia amb sabó hidratant.
  • Quan prenguis el sol, t’has de posar crema de protecció solar alta.
  • Evita tocar substàncies que irritin la pell, com ara insecticides, productes de neteja, etc.
  • Si et fas una ferida, has de netejar-la bé i desinfectar-la.
  • Si tens algun problema a la pell has d’anar al DERMATÒLEG, metge especialista de la pell.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada